Tutkimustehtävä ja -kysymykset
Tutkimustehtävä
Mitä tutkimme?
Tutkimme, millaista on elää muistisairauden kanssa, millaista tukea sairastuneet ja omaiset tarvitsevat pystyäkseen osallistumaan yhteiskuntaan ja millaista hoivaköyhyyttä he kohtaavat.
Mikä hankkeen tavoite on?
Tavoitteena syventää ymmärrystä siitä, miten muistisairaiden ja heidän omaishoitajiensa osallisuutta voidaan tukea yhteiskunnassa ja miten hoivaköyhyyttä voidaan estää. Nämä asiat ovat oleellinen osa sosiaalisesti kestävää hoivaa.
Mikä on muistisairauden sosiaali-relationaalinen malli?
Emme vielä tiedä, mutta kehitämme sitä tulosten pohjalta. Mallin tarkoituksena on rakentaa merkittävin tavoin ymmärrystä sosiaalisesti kestävästä hoivasta.
--> Mallissa huomioidaan sekä muistisairautta sairastavien kokemusmaailma, osallisuus ja oikeuksien toteutuminen esimerkiksi palvelujen saamisen kautta (hoivaköyhyyden välttäminen) että sosiaalinen hyvinvointi ja suhteet muihin ihmisiin.
Tutkimuskysymykset
Millaista on elämä muistisairauden kanssa; mitä muistisairaat ja omaishoitajat toivoisivat muiden ihmisten ymmärtävän muistisairauksista?
Millaisia sosiaaliseen elämään, palvelujen käyttöön ja yhteiskunnan käytäntöihin liittyviä osallistumisen edistäviä tekijöitä ja esteitä muistisairaat ja omaishoitajat kohtaavat?
Millaista hoivaköyhyyttä muistisairautta sairastavat ja omaishoitajat kokevat?
Millaista tukea tarvitaan omaishoidon ja muun elämän yhdistämiseen sosiaalisesti kestävällä tavalla?
Miten yhtäältä muistisairaiden oma ääni ja toiveet tulevat kuulluiksi palveluissa ja miten toisaalta omaisten näkemykset, rooli ja tarpeet voidaan huomioida?
Mitä on sosiaalisesti kestävä hoiva ja sen tärkeimmät näköulmat muistisairaiden ihmisten ja heidän omaishoitajiensa näkökulmasta?